Ser parmezan

spice-370114_960_720

Ser parmezan (http://frisco.pl/pid,6100/n,zarpellon-ser-parmezan/stn,product) to ser twardy o ziarnistej konsystencji a także słomkowożółtej barwie. Cechuje go wyjątkowy, pikantny smak oraz zapach. Znany jest na całym świecie niczym powszechnie znany ser do ucierania. To ser rodzaju grana, wytwarzany z pasteryzowanego twarogu. Wytwarza się go w kształcie większego kręgu (ok. Czterdziestu kg). Można przechowywać go nawet przez parę lat.

Na początku 23 dni parmezan spędza zanurzony w solance. Okres dojrzewania trwa natomiast 2-3 lat. Jeżeli ser jest już gotowy do spożycia, uderzony młoteczkiem wydaje głuchy dźwięk. Następny krok to gotowanie w temperaturze Pięćdziesiąt pięć etapów Celsjusza. Później parmezan zawijany jest w materiał i układany w formach. Najkorzystniejszy jest ser dojrzewający wyżej 2 lat.

Parmezan ma też ogromne parametrów odżywcze. stu g sera trawione jest przez jedynie 45 min, ponad 4 razy krócej niż w wypadku innych serów. Dlatego jest on zalecany nawet drobnym dzieciakom. Jego spożywanie jest wskazane osobom ze schorzeniami układu trawiennego. Zawarte wewnątrz niego aminokwasy nie oczekują bowiem trawienia. Przyspiesza też procesy metaboliczne.

Termin tego gatunku sera pochodzi od regionu leżącego we Włoszech – Parma. Tak właśnie gdyż rozpoczęła się jego produkcja ok. roku 1200 n.e. To jeden z nielicznych typów sera, jakiego formuła wytwarzania pozostała praktycznie niezmieniona do dnia dzisiejszego. Przez całe lata stanowił typowy artykuł Italii. W chwili obecnej produkowany jest nie tylko w Parmie, lecz i w Reggio nell’Emilia. Swą sławę zawdzięcza wyjątkowo bogatemu smakowi i zapachowi a także szerokiemu zastosowaniu w kuchni. Pod postacią rozpuszczonej nie ciągnie się, w przeciwieństwie do innych gatunków sera. Wg legendy w r. 1666 w trakcie wielkiego pożarku Londynu wykopany został szyb, w którym ukryto i zabezpieczono poprzez uszkodzeniem właśnie parmezan.

Młody parmezan można podać do wina. Bardzo smakuje z dodatkiem gruszek, jabłek czy pikantnych konfitur np. z brzoskwini. Nieco starszy, w postaci startej świetnie komponuje się z sałatkami, makaronami, warzywami oraz mięsami. Dojrzały podaje się z suszonymi śliwkami czy figami, orzechami laskowymi i włoskimi. Można skropić go octem balsamicznym z Modeny i podać na chrupiącej bagietce. Nie sposób sobie też wyobrazić pizzy lub spaghetti bez jego dodatku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>